bars light
heart light
search light
Når du vælger et hestedækken, er det vigtigt ikke kun at tage hensyn til vandsøjletryk, men også til åndbarhed. Åndbarhed er en afgørende faktor for at sikre, at hesten ikke bliver fugtig og utilpas, selvom dækkenet er vandtæt. Vandsøjletryk og åndbarhed arbejder sammen for at skabe det ideelle miljø for hesten, hvor den kan være tør og komfortabel, selv i vådt og koldt vejr. Du kan læse meget mere om vandsøjletryk lige her.
Åndbarhed refererer til, hvor godt et materiale kan lade vanddamp slippe igennem. Når hesten bevæger sig eller står ude i varierende temperaturer, vil den naturligt svede for at regulere sin kropstemperatur. Hvis dækkenet ikke tillader denne fugt at forlade kroppen, vil hesten ende med at blive fugtig under dækkenet, hvilket kan føre til ubehag og i værste fald kulde og sygdom.
Åndbarhed er derfor en essentiel egenskab, der sikrer, at hestens sved kan slippe ud igennem dækkenet, mens regn og fugt fra omgivelserne stadig holdes ude. Åndbarhed måles i gram pr. kvadratmeter pr. døgn (g/m²/24h), hvilket indikerer, hvor meget vanddamp materialet kan slippe igennem over en 24-timers periode.
For at gøre det lettere at forstå, kan vi sammenligne åndbarhed med tøj, som vi selv bruger. Hvis du nogensinde har haft en jakke på, der ikke var åndbar, har du nok oplevet at blive varm og fugtig inden under jakken. Kroppen producerer fugt, som ikke kan slippe ud, hvilket efterlader dig klam og svedig. Det samme kan ske for hesten, hvis dens dækken ikke er åndbart. Hesten bliver varm under dækkenet, og hvis fugten ikke kan slippe ud, vil den blive kold, når sveden begynder at køle ned på hestens hud.
Hestens dækken skal altså kunne balancere mellem at holde vand ude og tillade fugt at slippe væk fra hesten, så den holdes tør og komfortabel. Hvis dækkenet ikke er åndbart, kan hesten risikere at blive fugtig under dækkenet, selvom det beskytter mod regnen udefra. Dette er især problematisk om vinteren, hvor en våd hest hurtigt kan blive nedkølet og i sidste ende syg.
Åndbarhed måles ved en proces kaldet vanddampgennemgang, som fortæller, hvor meget vanddamp der kan passere igennem et givent materiale. I laboratorier måles åndbarhed ved at tage en prøve af materialet og udsætte det for vand på den ene side. Man ser derefter, hvor meget af denne vanddamp, der kan slippe igennem materialet til den anden side over en bestemt tidsperiode.
Resultatet opgives som mængden af vanddamp pr. kvadratmeter pr. døgn, altså g/m²/24h.
Jo højere tallet er, desto mere åndbart er materialet. Et dækken med en høj åndbarhed tillader mere fugt at slippe ud, hvilket er vigtigt for at sikre, at hesten forbliver tør indefra.